Vad är polyuretan

Polyuretan, PUR, är ett plastmaterial som har många fördelaktiga egenskaper. Användningsområdena är många. Polyuretan kan vara både hårt och mjukt, även elastiskt. Ibland används begreppet polyuretangummi för att beskriva materialets elastiska egenskap.

Polyuretanprodukter vara både hårda och mjuka, skummade och solida och även elastiska. Det förekommer  även olika former och polyuretan finns som termoplast för formsprutning, folier, cellplast  med flera. De grundläggande byggstenarna är polyoler och diisocyanater

Formgjutning i polyuretan

Polyuretan finns i många olika hårdheter för alla möjliga tänkbara användningsområden som t.ex gjutformar, stödformar , möbeltillverkning, byggmaterial och golv mm. Polyuretan används även för att gjuta detaljer och modeller av olika slag.

Nytillverkning i polyuretan

Lagotech har en avdelning för utveckling av material och vi är vi mycket flexibla och har full kontroll över vår produktionskedja för specialmaterial.
Genom åren har vi löst många utmaningar både när det gäller konstruktion, materialval och tillverkning. Våra kunder har blivit är mycket nöjda med  de fina egenskaperna och mångsidigheten polyuretan har.

De viktigaste egenskaperna inom polyuretan är följande:

  • Formbeständigt.
  • Slittåligt och dämpande.
  • Hög kemikalieresistens och väderbeständigt.
  • Bra isoleringsförmåga, täthet, styrka och elasticitet.

 

Hur tillverkas polyuretan

Polyuretaner är produkter som genom polyaddition bildats av di- eller polyisocyanater med en di- eller polyfunktionell alkohol (polyol). De flesta polyuretaner är gjorda från tre startmaterial: polyoler, diisocyanat och en kedjeförlängare.

Polyuretan (även kallat PUR) är ett material som finns i många produkter vi använder idag. Polyuretan kan ha olika materialegenskaper och kan vara i kompakt form, elastisk form eller i skumform (polyuretanskum). Materialet har både god nötningsbeständighet samt väldigt goda isolerande egenskaper.

Polyuretan har funnits i över 50 år och användningsområdena är många. För ungefär 30 år sedan började man att använda polyuretanskum för att isolera fastigheter och idag är detta ett både vanligt och effektivt sätt att isolera sitt hus.

När man sprutisolerar hus används en speciell tvåkomponentsprodukt (som innehåller polyol och isocyanat) som sprutas på det som ska isoleras och bildar då en skarvfri och vattenavvisande isolering som både är luft- och ångtät.