Vad är släppmedel för polyuretan

Ett släppmedel är ett ämne som appliceras på en formyta för att förhindra att polyuretanen fastnar på den. Detta är nödvändigt eftersom polyuretan är ett mycket vidhäftande material och utan släppmedel skulle det vara svårt att ta bort den formade delen från formen.
Släppmedel ser till att plasten inte klibbar fast i verktyget, utan istället kan avformas snabbt och enkelt.

Det finns många olika typer av släppmedel tillgängliga, alla med sina egna fördelar och nackdelar. Några av de vanligaste typerna av släppmedel för polyuretan inkluderar:

Silikonsläppmedel: Dessa är den vanligaste typen av släppmedel för polyuretan. De är icke-reaktiva och giftfria, och de lämnar inga rester efter sig. De kan dock vara dyra och de kan också vara svåra att ta bort från formen.

Petroleumbaserade släppmedel: Dessa är billigare än silikonsläppmedel, men de kan vara svårare att applicera och de kan lämna kvar en rest. De är inte heller lika effektiva som silikonsläppmedel för att förhindra vidhäftning.

Vattenbaserade släppmedel: Dessa är ett bra alternativ för polyuretanformar som är gjorda av metall eller plast. De är giftfria och lätta att applicera, men de kan vara mindre effektiva än silikonsläppmedel för att förhindra vidhäftning.

Läs även: Hur man väljer släppmedel för polyuretan